Obecná témata

Obecná témata / Obecná diskuze / První JAG? Zhlédnuto 1333×

Zdravím,
dovolil by som si začať od konca 🙂
Zrejme ste si spojili dve generácie (X300 a X308) dokopy. Autá zvonku vyzerajú takmer identicky, zvonku ide v podstate len o facelift v rozsahu maska+svetlá+nárazníky, avšak pod tým je všetko inak.
Práve novšie XJR X308 (1997-2002, motory V8, vývoj veľmi ovplyvnený Fordom) má spomínaný 5G-Tronic, aj systém odpruženia CATS.
XJR X300 (alebo v prípade XJR ide o presnejšie označenie X306) je staršia generácia z rokov 1994-1997, častokrát označovaná za najspoľahlivejší Jaguar. Toto auto má ešte radový 6-valec z generácie AJ16, čo bola posledná verzia radových šesťvalcov od Jaguaru pred tým, než boli spolu s V12 nahradené novými V8.
V XJR X306 je robustná prevodovka od GM (4st., no vychádza ešte z pravekého trojkvaltu TH400), ktorá sa v 90. rokoch montovala aj do XJ12, XJS, Rolls Roycov, Bentley a podobne. Taktiež podvozok je ešte jednoduchý, v skratke rozdiel oproti štandardnému komfortnému podvozku v X300 je v tuhosti, svetlej výške a pridanom zadnom stabilizátore.
Tu by som možno nadviazal v otázke jazdného štýlu a kompresora, samozrejme na aute bez neho sa kompresor ani nepokazí a ani ho netreba servisovať. Avšak športový podvozok vrátane zadného stabilizátora majú vždy aj verzie XJ Sport (bohužiaľ väčšinou v spojení so slabšou výbavou a absenciou chrómových doplnkov okrem líšt na nárazníkoch), športový podvozok adaptovaný na hmotnosť V12 bol štandardom aj u XJ12, prípadne ho bolo možné objednať ako opciu aj do ostatných modelov. Práve takéto auto mám aj ja, ani som tomu neprikladal veľkú váhu pri výbere, ale dnes by som nemenil. Rozdiel v jazdných vlastnostiach je oproti komfortnému obrovský, v kombinácii s kvalitnými pneumatikami to auto dokáže prejsť aj ostré horské zákruty neskutočne hladko a dynamicky (samozrejme na pomery 5-metrovej limuzíny).
Motory 3.2 a 4.0 R6 (AJ16) sú na tom so spoľahlivosťou dobre, líšia sa najmä jazdným charakterom. Motor 3.2 je v nižších otáčkach pokojný, približne od 3000 ot/min sa stupňuje výrazný záťah, ktorý vrcholí v 5000 otáčkach za minútu. Práve táto točivá charakteristika je údajne dôvodom, prečo Aston Martin použil do modelu DB7 s kompresorom práve motor 3.2 a nie 4.0 ako Jaguar pre XJR. Štvorliter má vyšší zdvih, z toho plynúci prejav motora je veľmi lineárny s konštantným nárastom, bez výraznejšieho vrcholu. Rozdiel je najmä v prevodovke, kde 3.2 má staršiu ZF 4HP22, ktorá bola použitá prakticky vo všetkých BMW z prelomu 80. a 90. rokov s výnimkou 12 valca, dobovom Porsche 911, alebo aj XJ40 s motorom 3.6. Výhodou je, že nemá žiadnu komplikovanú elektroniku, čo na druhú stranu znamená väčšie straty. Štvorliter mal modernejšiu verziu ZF 4HP24, pre ktorú platí opak.
Vzhľadom na aktuálne ceny XJR a aj obavy zo servisu by som s daným rozpočtom volil zachovalejší „naturally aspirated“ model, pretože XJR bude úplné dno ponuky – orientačne sú tam buď dovozy RHD, alebo autá pred smrťou – asi netreba pripomínať, že udržiavať v rovnakom stave XJ a XJR sa odlišuje aj po finančnej stránke, aj po stránke dostupnosti dielov. Vyhol by som sa XJR modelového roku 1995, niektoré diely neskôr modernizované pre MR96+97 už nie sú dostupné, náhrada neexistuje.
Toľko z mojej strany k základným postrehom, keď tak to môžeme viac rozviesť cez správu 🙂

Přeji dobrý den, zamiloval jsem se do značky Jaguar a chystám se na pořízení ,,sochy na kolech,,. Zatim mám zkušenosti s vikendovkama typu BMW E46 330i, Volvo C70 2,3 T5, AR 156 2,5v6. Pročítal jsem fóra a hledal jaký model je vhodný jako tzv entry do Jaguárů,mám obavy hlavně ze servisních nákladů a dostupnosti ND. Jaguar bych chtěl jako víkendové vozidlo, ročně by bylo v plánu najet max 5tis km,max 10tis.,žádný couracky po meste. Nemám v plánu s tím jezdit pilu. Líbí se mi XJ6, koukal jsem na XJR X300, ale mám obavy z kompresoru,automatické převodovky,která snad pochází z AMG a jsou s ní problémy a z podvozku… Můj rozpočet je cca 300tis za auto. 

Za návrhy a postřehy předem děkuji.

Zdravím,

nechci odrazovat od kocourů, protože je to vášeň, ale bylo by dobré se vyvarovat možného zklamání, které může následovat po koupi staršího Jaga. V rozpočtu 100k a méně jsou v naprosté většině vraky a zanedbávané (d)ojetiny (hlavně v našich „bazarech“), které vyžadují investice v hodnotě vozu a více, když chcete, aby se to trochu chovalo, jak výrobce zamýšlel, spolehlivě jezdilo a nějak vypadalo. X300 XJ6 4.0 (AJ16) má pověst spolehlivého Jaguara, problém může být koroze (více ale rezne X308). Je to vůz, který se přestal vyrábět r. 1997 – takže nejmladším je skoro 24 let, budou odcházet různá těsnění (úniky kapalin), jestli to nikdo neřešil, podvozek, může blbnout elektrika, zase motor a převodovka celkem drží, problém může být s diagnostikou. X-Type má své odpůrce a příznivce, je to levný kocour, velmi malý, otázka je, kolik jaguářích vlastností mu zůstalo, špatnou pověst měly automaty jatco, spolehlivost ve srovnání s X300 jinde (horší), určitě projděte fóra zdejší, britská, na fb . Osobně jsem příznivcem XJ X308 4.0 a S-Type 4.2 V8 ( i když 2.5/3.0 jsou dost spolehlivé motory), pokud jde o éru Jaguarfordu.

Přeji mnoho štěstí při výběru a pozor na zanedbané kusy, protože často opravdu platí, že nejlevnější Jaguar je nakonec ten nejdražší.

Ahoj,

Jojo, auto bych chtěl mít na daily ježdění, což teda v mých podmínkách znamená vyjet s ním tak 3-4krát týdně, ale rozhodně bych jezdil častěji, než za prosluněných víkendů. 🙂 U toho X-typu jsou mými favority motorizace 2.5 a 3.0 V6. 
Každopádně moc díky za radu. 🙂

Ahoj, určite si ohľadom Jaguarov na správnom mieste.
Celkom som z tvojho príspevku nevyčítal na aké použitie to auto plánuješ – ako daily car by som skôr siahol po X-type najmä z praktických dôvodov.
V prípade auta pre radosť /na občasné jazdenie/ si sa podľa mňa veľmi dobre zameral na X300, nepoznám nikoho, komu by sa to auto nepáčilo, je to ten pravý klasický Jaguar. Za tvojich okolností považujem za najlepšiu voľbu motor 4.0 R6 (AJ16). Je to celkom spoľahlivé auto a jeho prevádzka sa dá udržať v rozumných nákladoch. Bohužiaľ sú tie autá náchylné ku korózii. Po technickej stránke ti k tomu určite lepšie poradia kolegovia z fóra.
Musím ešte podotknúť, že z ekonomického pohľadu by som ti radil zostaviť si pre vyhliadnuté auto rozpočet, naceniť si okrem nákladov na obstaranie aj obligátny servis a všetky potrebné úkony na uvedenie+udržanie vozidla v zodpovednom stave, čo by spolu malo byť max 3/4 z nasporenej sumy a minimálne štvrtinu vopred odložiť bokom na opravy a údržbu, ktorú na prvý pohľad nevidno, ale s určitosťou sa ozve. V opačnom prípade by to bolo len veľké trápenie pre teba, auto, aj všetky zúčastnené strany.
To platí samozrejme nielen pre Jaguar, ale všeobecne – totiž ako pri každom starom aute, jeho kúpou sa majiteľove výdavky len začínajú, nie končia. Ako študent máš istotu, že tvoje príjmy do budúcna budú rásť a niekedy sa možno viac oplatí došetriť a počkať na kúsok, ktorý nebudeš musieť len „udržiavať pri živote“, ale budeš mať z neho aj radosť.
Ak to budeš považovať za prínosné, pokojne sa mi ozvi do správy a rád ti v tomto poradím – ja sám som študent a v uplynulých rokoch som si prešiel značnú časť cesty, ktorá určite čaká aj teba 😉

Zdravím všechny příznivce divokých kočiček

Jsem čerstvý člen klubu, bohužel stále bez nějakého toho britského mazlíka. Proto jsem se rozhodl napsat sem a snad vás i požádat o radu, protože kde jinde by člověk dostal cenné rady, než zde? Momentálně jsem „pouze“ šetřící student, který beznadějně propadl kouzlu a křivkám výplodů britského strojírenství. A tak bych rád vznesl dotaz, jaký model, případně i motorizace by stály za zvážení, abych byl schopen ho uživit, ale zároveň ho neodbýval a dával mu alespoň standardní péči. Úplně nejdřív mi do oka padl X-type, po bližším přezkoumání a pověsti mě chuť na něj lehce přechází a začínám si myslel spíš na X300, přeci jen je to víc „proper JAG“. Cenový horizont… no, momentálně jsou mé úspory na hodnotě, jež se limitně blíží 100k, takže ještě to asi trochu střádání chtít bude, ale budu velmi rád, když mi tu nějaká dobrá duše poskytne pár cenných informací a třeba i lehce nasměruje.
Předem díky za odpověď!

President klubu: Filip Turek / +420 608 310 083 / jaguarclub@seznam.cz

Nejnovější foto

Nejnovější foto