Jaguar F-Type

2013 – ...

Zpět na modely

S modelem F-Type se značka Jaguar vrátila k výrobě ryze sportovního vozu, v duchu klasických modelů XK120 až XK150 a E-Type. Následující dvoudveřové Jaguary totiž byly vždy, i přes občasnou existenci ostrých sportovních verzí, vždy více cestovními vozy kategorie gran turismo než ryzími sportovními modely s nekompromisním zaměřením na prožitek z jízdy. Automobilka už před uvedením F-Typu několikrát zvažovala zahájení výroby podobně zaměřeného vozu, žádný z těchto projektů (XJ41, XK180, koncept F-Type) se ale nedostal do podoby produkčního automobilu.

Představení zbrusu nového modelu Jaguar rozfázoval do mnoha kroků, na které také navázalo následné postupné odhalování nových verzí. Už v roce 2010 tehdejší šéf značky Mike O’Driscoll prohlásil, že Jaguar v nejbližších letech uvede nový dvoudveřový model, menší než XK. Veřejnost se mohla poprvé seznámit s tvary chystané novinky v podobě konceptu C-X16, který se odhalil v září 2011 na frankfurtském autosalonu. Vzhled studie zřetelně navázal na o 50 let starší E-Type.

Další odhalení proběhlo v dubnu 2012, na autosalonu v New Yorku se překvapivě ukázal roadster F-Type, ovšem v předsériovém provedení a s maskovací fólií na karoserii. Odhalení definitivní podoby vozu totiž Jaguar mírně pozdržel, došlo k ní 24. dubna na filmovém festivalu Sundance London, konkrétně v krátkém, bondovsky laděném filmu Desire. Maskovaný vůz byl následně k vidění v pohybu na Festival of Speed v Goodwoodu a definitivní premiéra se odehrála na podzim na autosalonu v Paříži. Ihned byl s velkým úspěchem zahájen předprodej, první majitelé se ale dočkali až na jaře 2013. Kupé se do prodeje dostalo s ročním odstupem, premiéru mělo v listopadu 2013 v Los Angeles.

Technika

Už kódové označení X152 napovídá, že F-Type konstrukčně vychází z „hliníkového“ XK generace X150. Jeho karoserie ale není jen širší a kratší (rozvor je o 13 cm menší než u čtyřmístného XK), skelet byl kompletně přepracován. Automobilka použila nové hliníkové slitiny a při konstrukci využila deset let zkušenosti z výroby dvou modelů s hliníkovou karoserií. Díky tomu se použilo méně materiálu, a přesto tuhost karoserie proti XK vzrostla v potřebných místech o 30 %. Nicméně ani tak není výsledná hmotnost 1597 kg u roadsteru mezi sportovními vozy nikterak výjimečnou hodnotou.

Uvedení nového sportovního modelu na trh bylo poměrně riskantním rozhodnutím, proto Jaguar zpočátku nabídl jen omezený počet verzí, který se však v průběhu času rozšiřuje. Tento záměr se promítl do vývoje již od počátku, konstrukce vozu je totiž přizpůsobena pro použití různých druhů motorů, resp. pohonu.

Kupé má proti kabrioletu přidanou příčnou výztuhu z extrudovaného hliníku, která zvyšuje tuhost již tak velmi pevné karoserie o dalších 80 % – výsledkem je nejtužší sériově vyráběná karoserie v historii značky. Zároveň je však kupé díky absenci skládací střechy o 20 kg lehčí a pochopitelně i praktičtější. Stejně jako u druhé generace XK se de facto jedná o hatchback, zavazadlový prostor je přístupný přes výklopnou zadní stěnu. Objem kufru je 407 litrů, zatímco u roadsteru činí 196 litrů.

Od modelu F-Type byl odvozen také koncept Project 7 i stejnojmenný speciální model na jeho bázi, vyráběný v omezené sérii.

Tři základní motory

Základní pohonnou jednotkou se při uvedení na trh stal nový motor 3,0 l V6 s kompresorem (typ AJ126), který pohání verzi pojmenovanou jednoduše F-Type. Stejný agregát Jaguar od roku 2013 nabídl i v modelech XF a XJ, kde na evropských trzích nahradil atmosférický osmiválec. S výkonem 250 kW (340 koní) a točivým momentem 450 Nm je nejslabší verzí F-Typu, přesto jede 260 km/h a zrychlení z klidu na stovku zvládne za 5,3 sekundy. Největší nevýhodou této verze je proto absence samosvorného diferenciálu.

Verze F-Type S má vyšší tlak přeplňování a díky tomu si polepšila o 10 Nm, hlavně má však 280 kW (380 koní). Maximální rychlost je proto 275 km/h a sprint na 100 km/h trvá 4,9 sekundy. Standardem jsou adaptivní tlumiče, aktivní výfuk a mechanický samosvorný diferenciál. Silnější šestiválec má také lepší brzdy, přední kotouče mají průměr 380 místo 354 mm.

Vrcholem byl zpočátku F-Type V8 S, jehož pětilitrový osmiválec měl proti ostatním soudobým Jaguarům výkon překvapivě snížen z 510 na 495 koní (364 kW). Zvenčí je tato verze snadno rozeznatelná podle dvou párů koncovek výfuku po stranách, technickým rozdílem je přítomnost aktivního elektronicky řízeného samosvorného diferenciálu.

Všechny tři motory byly zpočátku spojené s osmistupňovou automatickou převodovkou ZF, kterou Jaguar označil jménem Quickshift. Velký rozsah převodů znamená na jedné straně plné využití potenciálu motorů na nízkých převodech a zároveň velmi nízké otáčky na osmý stupeň, který slouží pro cestování na dálnici. U osmiválce je tento efekt ještě podpořen o 5 % delším stálým převodem. Standardem je také funkce launch control, pojmenovaná Dynamic Launch Mode.

Rozšíření nabídky

S příchodem kupé na jaře 2014 se nabídka rozšířila o nový motor. Model F-Type R, zpočátku omezený jen na verzi s pevnou střechou, posílil na 404 kW (550 koní) a zkrátil čas potřebný pro akceleraci z 0 na 100 km/h na 4,2 sekundy.
Souběžně s tím se nabídka rozšířila o karbon-keramické brzdy CCM (první ve velké sérii dostupné u vozu značky Jaguar) s kotouči o průměru 398 mm vpředu a 380 mm vzadu. Na přání se dodávají k osmiválcovému R a šestiválcovému S. Proti ocelovým brzdám přináší CCM úsporu neodpružených hmot 21 kg.

V roce 2015 přišla další dávka inovací. Jednak byl kabriolet F-Type V8 S nahrazen verzí F-Type R s parametry shodnými s kupé, jednak byl po sedmi letech vývoje do sériové výroby nasazen elektrický posilovač řízení, který nahrazuje dosavadní hydraulický, a jednak se objevily nové verze. Pohon všech kol v F-Type R AWD zkrátil sprint na stovku o další desetinu sekundy, čtyřkolku může dostat také silnější z šestiválců, F-Type S AWD. Tato možnost je dostupná pro kupé i kabriolet. Systém 4×4 standardně směřuje všechnu sílu na zadní kola, přední se připojují jen v případně nutnosti. Posláním systému je tedy výhradně zlepšit trakci při zrychlování a posunout hranice přetáčivého smyku, podobně jako například u konkurenčního Porsche 911.

Šestiválce s pohonem zadních kol, tedy F-Type a F-Type S, jsou od modelového roku 2016, tedy od jara 2015, pro změnu nově dostupné i se šestistupňovou manuální převodovkou. Pochází od německého ZF a vyznačuje se mimořádně krátkými drahami řazení (jen 45 mm). Po dvaceti letech, od ukončení výroby šestiválcového XJS, se jedná o první dvoudveřový Jaguar, který není povinně vybaven automatem.

Při uvážení dvou karosářských verzí, tří motorů a různých způsobů přenosu síly na kola nabídka čítá 14 různých variant. To je výrazně více než u kteréhokoliv sportovního Jaguaru v minulosti.

Autor: Lukáš Vaverka

Počet vyrobených kusů: zatím neuvedeno
Zpět na modely

President klubu: Filip Turek / +420 608 310 083 / jaguarclub@seznam.cz

Nejnovější foto

Nejnovější foto